Algemene informatie

                                                                          Klik hier voor: Gambia op wikipedia

prachtige stranden...
Ligging en landschap
Gambia ligt in West-Afrika. Met een oppervlakte van 11.300 km2 is het lang ongeveer 1/5 van Nederland en België samen. In feite is het een lange strook land, doorsneden door de gelijknamige rivier. Het land is nauwelijks breder dan 35 km, met uitzondering van de kuststrook, die ongeveer 70 km. is. Vanaf het uiterste westen tot aan de oostelijke grens met Senegal is de afstand circa 320 kilometer. Het wordt aan drie zijden ingesloten door Senegal. Het landschap is lichtglooiend. Er komen wat heuvels voor maar die zijn nauwelijks als zodanig herkenbaar. Het noorden van Gambia heeft een park- en savannelandschap, met lange grassen, grote struiken en wat bomen. Ten zuiden van de Gambia rivier begint de bossavanne, grasland met groepen bomen.

Historie
In de 14e eeuw kwamen de Europeanen al naar West-Afrika om te zoeken naar goud. Door de eeuwen heen werd Gambia bezet door de Fransen, de Engelsen en zelfs deels door de Nederlanders. Aangevoerd door de Portugezen werd in de 16e eeuw de slavenhandel de drijfveer voor de Europeanen. In 1965 kwam er een einde aan de Engelse bezetting en Gambia werd onafhankelijk.

Bevolking
markt
Gambia telt naar schatting rum 1,6 miljoen inwoners. De bevolkingsdichtheid bedraagt ongeveer 146 inwoners per km2. Gambia is daarmee één van de dichts bevolkte landen van Afrika.
Het grootste deel van de bevolking woont langs de kunststreek, en met name in de grote steden ten zuiden van de Gambiaanse monding. Hoewel Banjul de hoofdstad is, telt ze slechts 50.000 inwoners. De grootste stad is Serrekunda, telt naar schatting 200.000 inwoners.
De Gambiaanse bevolking bestaat uit een mengelmoes van volken. Allen hebben hun eigen taal maar bijna iedereen spreekt goed Engels, zéker aan de kust. Deze vriendelijke en toegankelijke bevolking is een belangrijke verklaring van de bijnaam van Gambia: The Smiling Coast of West Africa!
 
de typische boabab bomen
Flora & fauna
Gambia ligt in de subtropen. Dat betekent der er letterlijk van alles groeit en bloeit. De bomen zullen het meest opvallen, aar ook kokospalmen zijn volop aanwezig. De grillig gevormde stam van de mahonieboom zal je snel herkennen en de minder voorkomende kaarsrechte stam en de grote bladeren van de teakboom zullen je evenmin niet ontgaan. Verder zul je de cashewnootboom in het gehele land aantreffen, toch zijn zij niet zo verweven met Gambia als de boom die, bij ieder die hem ziet, wel tot de verbeelding moét spreken: de Boabab- of apenbroodboom. Het land is een paradijs voor vogelliefhebbers. Regelmatig worden er nog nieuwe soorten ontdekt. Tot heden telde men meer dan 530 verschillende soorten vogels. Naast de Nationale Parken tref je ook langs het strand, in de mangrovemoerassen en aan de grens van de woestijn, prachtige en vaak totaal onbekende vogels. Naast de vogels, treft men apen, slangen, antilopensoorten, wilde zwijnen en reuzenhagedissen. In de wateren van Gambia leven diverse schilpadden, talrijke hagedissoorten, dolfijnen, waterslangen, nijlpaarden, krokodillen en de meest exotische vissoorten, waarvan enkele zeer zeldzaam.


Religie & cultuur
Gambia is een islamitisch land. Ongeveer 90% behoort tot de islam. De overige 10% behoort tot een andere kerk, met name tot de anglicaanse en de rooms-katholieke. Een groot deel van de bevolking is streng religieus, maar brengt dit niet zo zeer tot uiting.